Isplatilo se taktiziranje: Kako je Poljska upala u prvi šešir ispred Španije

nov 17, 2017 - 9:54:40 Autor: Kategorija: Međunarodni fudbal
Odluka da ne igraju prijateljske mečeve fenomenalno došla timu Adama Navalke da "prevari" sistem

Mnoge je zaprepastila činjenica da će se Poljska 1. decembra naći u prvom šeširu na žrijebu za Svjetsko prvenstvo. Kako je došlo do toga da se reprezentacija koja nije u svjetskom vrhu nađe u istom rangu sa favoritima za zlato?

Riječ je o maloj prevari, odnosno triku s prijateljskim utakmicama. Naime, nakon što su na Evropskom prvenstvu igrali četvrtfinale, Poljaci su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu - remizirali sa Slovenijom 1:1.

Shvatili su da bi u prijateljskim utakmicama, koje se takođe računaju za rang listu Fife, mogli samo da izgube osvojene bodove.

I dok su velikani poput Španije i Engleske igrali međusobno, zarađivali milione i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nosilaca, Poljaci su se odmarali i čuvali bodove. 

Za rang listu se računaju bodovi osvojeni u posljednje četiri godine, i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica.

Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine se računa 50 odsto, treće 30, a četvrte samo 20.

Poljaci su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u oktobru nije zaključila rang lista prema kojoj se određuju nosioci Svjetskog prvenstva.

U ovom mjesecu su odigrali 0:0 s Urugvajem i izgubili 1:0 od Meksika, ali to ih nije previše zaboljelo, jer su svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvi šešir i izborili lakše suparnike u Rusiji.

Poljacima je pomoglo i što su u grupi sa Danskom, Crnom Gorom, Rumunijom, Jermenijom i Kazahstanom upisali čak osam pobjeda.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje