Bojana za ŠS: Mijenjala bih sve trofeje LŠ za zlato iz Rija, nakon OI vraćam se djeci

jul 31, 2016 - 14:48:19 Autor: Kategorija: Intervjui
Bojana Popović, legenda koja će nositi zastavu Crne Gore na otvaranju Olimpijskih igara, u intervjuu za naš portal

 

Danas u 15.20 rukometašice Crne Gore poletjeće ka gradu koji će narednih dvadesetak dana biti centar svijeta. Poletjeće ka Riju, ka novoj šansi da dotakmu istoriju, (p)ostanu besmrtne...

Iz Podgorice, preko Beograda, Pariza i Sao Paula "lavice" će stići na Olimpijske igre (počinju 5. avgusta), isto ono magično takmičenje na kojem su prije četiri godine svojoj zemlji donijele istorijsku medalju.

Uz njih ponovo će biti legenda, jedno od najvećih imena ženskog rukoemta ikada - Bojana Popović, koja je neposredno pret let za Brazil odvojila vremena za naš portal.

Danas krećete za Rio, a koji je to bio trenutak kada ste shvatili da se nakon četiri godine pauze vraćate rukometu?

"Nije bilo određenog trenutka, samo odluka da probam da uđem u trenažni proces - sve nakon toga je išlo spontano i eto došli smo do ove faze da krećemo danas. Želja za Olimpijskim igrama je specifična tako da sam se odlučila brže nego što bih za bilo šta drugo", počela je Bojana za portal Šansasport.

Kako su reagovale saigračice iz reprezentacije i stručni štab kada ste im saopštili da idete sa njima u Rio? Da li ste im to ranije najavili?

"Nije niko znao, nisam ništa nikome najavljivala. Dobila sam program i radila idividualno cijelo ljeto, a kada su počele pripreme samo mi je rečeno da ću trenirati i to je to. Što se tiče njihovih reakcija, one su uvijek pozitivne, ali u principu one treba u svoje ime da pričaju".

London Olympics Ha 1043779a

Kakav je osjećaj vratiti se rukometu i punim treninzima nakon četiri godine pauze?

"Malo jeste drugačije nego ranije. I ovako mi je dan popunjen bio, a tek sad je to posebna priča. Treba dosta snage za rad oko djece i treninga, ali kada se čovjek koncetriše i želi nešto dovoljno jako onda može da se organizuje na najbolji mogući način i da uz pomoć familje dođe do svega".

Da li će za Crnu Goru biti teže nego u Londonu?

"Hoće, sve ekipe su jake osim možda Argentine koja je u drugoj grupi i onda nije sigurno čak ni četvrtfinale. Jednostavno kroz svaku utakmicu će svi morati da se dobro namuče da bi uzeli bodove i da bi se plasirali među osam najboljih. Zbog toga je naš cilj da kroz grupu dižemo formu i da se plasiramo u četvrtfinale".

Medalja je ponovo san?

"Naravno, svi idu tamo da osvajaju medalje, ali teško je prognozirati ko bi mogao da zauzme prva tri mjesta. Jednostavno svima može da se otvori". 

Ko je prvi favorit?

"Možda Brazil, jer je domaćin, ima odličnu ekipu, a na Svjetskom prvenstvu je pokazao da ima karakter i pobjednički mentalitet. Uz sve vjerovatno je to ovoj generaciji posljednje veliko takmičenje. Ima tu još dosta dobrih selekcija - podmlađena Norveška, Holandija, Španija i mnoge, mnoge druge..."

Simbol ste Lige šampiona, šest puta ste osvajali najjače klupsko takmičenje - da li biste mijenjali sve te trofeje za zlato sa Olimpijskih igara?

"Naravno da bih! Olimpijske igre su nešto specifično, a i za srebro iz Londona govorila sam da mi je najdraže i posebno. Stvarno je doživljaj igrati tamo, a onda kada si svjetstan da si već osvojio medalju i da te čeka finale - samo to je veliko uživanje". 

Kako Vam se čine mlađe igračice u reprezentaciji Crne Gore?

"Odlično, one će nositi reprezentaciju do Tokija. Radile su odlično, većina njih ostaje, ali u Riju će biti Ema (Ramusović) i Đina (Đurđina Jauković) i one će tamo imati svoju šansu".

160601162315bojana 1

Na svečanom otvaranju Olimpijskih igara imećete čast da nosite zastavu Crne Gore...

"Nevjerovatno mi je drago što su mi ukazali to povjerenje i zaista mislim da je to velika stvar i veliki čin. Pred 100.000 ljudi na najvećem mogućem takmičenju nositi zastavu svoje zemlje je nešto što vas jednostavno tjera da se naježite. Nema puno sportista priliku da to doživi, ja hoću i može se reći da će to biti ravno i nekim medaljama". 

Za kraj - šta nakon Rija? Nastavljate rukometnu karijeru ili će to biti definitivan kraj?

"Samo da mi preživimo Olimpijske igre (smijeh). Šalim se, naravno. Vratla sam se i spremala samo za Igre tako da su mi one glavni i osnovni cilj i želim da tu dam sve od sebe, a poslije Rija... Ponovo ću se posvetiti djeci (smijeh). Malo su me poželjeli zbog ovih mjesec-dva", zaključila je Bojana.

Crna Gora će na Igrama u Riju igrati u grupi A zajedno sa Norveškom, Rumunijom, Brazilom, Španijom i Angolom, a prvi meč očekuje je u subotu, 6. avgusta protiv "furije".

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje