Iz Atine za ŠS, Miloje Kljajević: Regionalna liga - da, ali...

sep 30, 2016 - 19:00:01 Autor: Kategorija: Intervjui
"Volio bih da se formira Regionalna liga. Međutim, to ne zavisi samo od fudbalskih radnika, već i od država", rekao je Kljajević

Podgoričanin Miloje Mićo Kljajević, nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana, Jonikosa, Panioniosa, AEK-a iz Larnake... danas živi u Atini, i u 48. godini uživa u plodovima uspješne karijere.   

Fudbalski put ga je preko matične Budućnosti, odnosno OFK Titograda odveo u Partizan (imao je 21 godinu), gdje je proveo sezonu 1989/1990, nakon čega je proslijeđen na pozajmicu u Sutjesku. 

Poslije odsluženja vojnog roka, pojačao je Mogren, s kojim je igrao u Prvoj ligi (1992. - 1994), da bi se na ljeto 1994. vratio u Budućnost. Ipak, nije se dugo zadržao pod Goricom, jer se već poslije pola godine otisnuo u inostranstvo, tačnije Grčku.

Pet sezona proveo je u Jonikosu, potom dvije u Panioniosu, a onda je uslijedio jednogodišnji izlet na Kipar, gdje je branio boje AEK-a iz Larnake. Zatim se vratio u Jonikos, gdje je i završio igračku karijeru, te odmah 2004. godine sjeo i na klupu navedenog kluba. Međutim, poslije šest mjeseci napustio je trenerski poziv, te se okrenuo poslu fudbalskog agenta.

Kada se osvrnete na karijeru, šta biste izdvojili kao najljepše trenutke, a da li postoji nešto za čim žalite?

"Mogao bih da izdvojim odlazak u Partizan, to je bio veliki korak u mojoj karijeri. Igrali smo i na međunarodnoj sceni, i to se ne zaboravlja. Druga stvar je, definitvno, angažman u Grčkoj. Ne samo zbog karijere, nego i zbog života. Jer, ja danas živim u Atini, evo već 22 godine, dok u Crnu Goru dolazim dva puta godišnje. Tako da je, sa te strane, dolazak u Grčku bio idealan izbor za mene", kazao je Kljajević, dodajući: "Nema potrebe da žalim za bilo čim. Kao što sam rekao, gledam ispred sebe, živim u predivnom gradu, djeca mi ovdje studiraju, i to je ono što me čini srećnim."

mico kljajevic 0

Igrali ste u "velikoj" Jugoslaviji, kako vidite razliku između tadašnjeg i sadašnjeg fudbala na prostorima EX-YU republika? Danas se ekipe iz SFRJ, uglavnom, ne mogu kvalifikovati za evropska takmičenja...

"Razlika je, prije svega, u kvalitetu ekipa. Tada se mnogo više ulagalo u fudbal, privreda je bila jaka, gradovi su stajali iz klubova, i to je donosilo rezultate. Takođe, ne smijemo zaboraviti činjenicu da igrači nisu mogli napustiti Jugoslaviju prije 28. godine, tako da smo imali ligu koja je bila među pet najjačih u Evropi. Sada je, pak, situacija drugačija, mladi igrači gledaju da što prije pronađu inostrani angažman, da se pokušaju finansijski obezbijediti. I tu nastaju problemi, jer nisu dovoljno stasali da bi izdržali pritisak koji sa sobom donosi igranje vani, pa se izgube. To nije dobro ni za njih, a ni za klubove", kazao je Kljajević.

Da li je rješenje Regionalna liga, o kojoj se u posljednje vrijeme često priča?

"Naravno, ja bih volio da se formira Regionalna liga. Međutim, to ne zavisi samo od fudbalskih radnika, tj. Saveza, već od država. Bili smo svjedoci nesreća koje su zadesile region u prošlosti, čak i sada imamo situacije da su odnosi država dobri, pa loši... a to se može odraziti i na fudbal. Pa, i u nekadašnjoj Jugoslaviji imali smo nerede na utakmicama, kada je, ipak, situacija bila mnogo sređenija, tako da se taj detalj ne smije zanemariti. Dakle, fudbal je mnogo zahtjevniji sport iz tog ugla od, recimo, košarke, tako da države moraju i te kako da budu uključene i eventualnom formiranju Regionalne lige", poručio je Mićo Kljajević.

mico kljaevic 1

Iako živi u Grčkoj, Kljajević prati rezultate reprezentacije Crne Gore, za koju smatra da je velika borbenost može odvesti na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

"U grupi nema 'zvučnih' reprezentacija, i to može da bude dobro. Po meni, Danska i Poljska su favoriti za plasman na Svjetsko prvenstvo, dok Crna Gora može da iznenadi, ali uz veliku borbenost. Jer, ko igra za reprezentaciju, taj mora da pruži maksimum na terenu u svakoj utakmici. Samo tako se može doći do uspjeha, što smo mogli da vidimo i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada su iznenadile selekcije iz drugog plana. Dakle, kvalitet jeste bitan, treba da postoje igrači, ili više njih, koji će vući reprezentaciju, kada što to radi Levandovski u Poljskoj, ali, ipak, ekipa mora da 'gine' za svaku loptu. Samo se tako može doći do željenog rezultata", smatra Kljajević.

Za kraj razgovora, Mićo se osvrnuo i na kvalitet elitne grčke lige.

"Grčka liga je među šest-sedam najjačih u Evropi. Četiri tima - Olimpijakos, Panatinaikos, AEK i PAOK, izdvajaju se po kvalitetu igrača od ostatka lige, čini mi se više nego prethodnih godina. Tako da će, moguće, biti manje iznenađenja nego u minulim sezonama", kazao je Kljajević, nastavljajući: "Olimpijakos je loše počeo sezonu, prije svega mislim na Evropu, ali je i dalje dominantan, bez obzira na trenutnu tabelu grčkog šampionata. PAOK, koji je prošlu sezonu završio na drugom mjestu, mogao bi da bude veoma nezgodan rival u borbi za titulu", dodao je Mićo.

S obzirom da slijedi vikend, Miloje Kljajević je prognozirao i utakmice predstojećeg kola šampionata Grčke...

Kerkira - Janjina .....................X

Levadiakos - AEL Larisa .........1X

Iraklis - Panionios ..................X2

Veria - PAOK ..........................2

Panatinaikos - Asteras ...........1

Platanjas - Panetolikos ..........1X

Olimpijakos - AEK ..................1

Ksanti - Atromitos ..................1

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje