Mitrović: Velika čast je biti selektor Crne Gore

okt 07, 2017 - 12:17:02 Autor: Kategorija: Intervjui
Nasljednik Bogdana Tanjevića optimista po pitanju plasmana "crvenih" na SP

Crna Gora je dobila petog selektora u istoriji. Nakon Duška Vujoševića, Dejana Radonjića, Luke Pavićevića i Bogdana Tanjevića, ta čast je pripala Zvezdanu Mitroviću, 47-godišnjem treneru Monaka.

Ovo će za njega biti prvi put da vodi seniorsku selekciju, a prethodno je sa dosta uspjeha bio na klupama B i univerzitetske selekcije.

Bio je i pomoćnik Pavićeviću na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine.

"Ne bih želio da izgleda kao floskula, ali zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što sam izabran za selektora Crne Gore. Svaki trener kada počinje da se bavi tim poslom sanja da jednog dana bude na čelu selekcije iz zemlje u kojoj je rođen. Možda je ovo, sa jedne strane, i kruna karijere", rekao je Mitrović za Šansa Sport.

Sada je pred njim težak zadatak, da kroz promijenjeni sistem kvalifikacija povede „crvene“ ka Kini.

"Koliko sam srećan što sam izabran za selektora Crne Gore, isto toliko i znam je težak posao ispred mene. Razlog su promjene u sistemu kvalfikacija, gdje nećemo imati vremena za pripreme. Bukvalno ćemo se skupiti dva dana pred utakmicu. Tu trener može malo da uradi, a mi ćemo u kratkom periodu pokušati da napravimo najbolje što možemo. Moje je mišljenje da ovo što je FIBA napravila sa kvalifikacijama je nekošarkaški. To možda odgovara selekcijama koje su od juniorskih dana zajedno, kao što je to bilo sa Španijom ili sa Srbijom. Međutim, kako je nama, tako je i drugima".

Zvezdo1

Koliko će biti teško proći kroz kvalifikacije, Mitrović je pojasnio na klasičnom primjeru.

"Košarka nije kao fudbal. U fudbalu su dovoljna dva-tri dana da se neke stvari uigraju, dok u košarci se zna svaki korak u odbrani i napadu. Evo u mom timu Monaku radimo od avgusta, pa još nismo došli do željene igre. Ništa neće moći da se uigra i pripremi na pravi način za dva-tri dana".

I pored teškog zadatka koji je pred njim, optimista je po pitanju plasmana Crne Gore na planetarni šampionat.

"Ima dvije grupe ili dva ciklusa kvalifikacija. Biće teško, ali da nisam optimista, da ne vjerujem da možemo da odemo na Svjetsko prvenstvo, ne bih se ni prihvatio ovog posla. Vidjećemo na koje igrače možemo da računamo, da li na one koji igraju Evroligu ili ne. Mi moramo da napravimo dvije ekipe. Jednu sa igračima iz evroligaških timova, a drugu bez njih. Pokušaćemo da napravimo tim koji će moći na pravi način odigrati tri utakmice za nedjelju dana".

Tanjević je otišao sa klupe Crne Gore, ali će po svoj prilici njegov stručni štab ostati na okupu.

Zvezdo 2

"Mnogi selektori koji su preuzeli druge reprezentacije ostavili su saradnike svog prethodnika. Najlogičnije je da i ja to uradim, da ostanu Dušan Dubljević i Boško Radović. Znam se sa njima iz rada u B i univerzitetskoj selekciji, dobri su treneri i ostaće da rade i sa mnom. Pošto su oni tu odavno, dobro će doći i meni, da me malo približe ekipe. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo da uradimo dobar posao i da odvedemo Crnu Goru na Svjetsko prvenstvo", zaključio je Mitrović.

Mitrović je trenersku karijeru počeo 90-ih godina u TG Pikadiliju, nakon što je zbog povrede leđa rano završio karijeru. Bio je pomoćnik Živku-Garu Brajoviću kada je Budućnost u nezaboravnom finalu Kupa Jugoslavije 1996. godine osvojila Kup Jugoslavije, a ostao je i u stručnom štabu Gorana-Polija Bojanića i osvojio novi Kup SRJ 1998.

Zvezdo 3

Vodio je i budvanski Mogren, a od 2002. do 2014. je radio u ukrajinskim klubovima Himiku, Krivbasbasketu, Budiveljniku i Azovmašu, i osvojio prvenstvo i Kup i bio proglašen za trenera godine.

Od marta 2015. je u Monaku, koji je prvo vratio u elitni rang francuske košarke, a osvojio je i dva Liders kupa, na kojem učestvuje osam najboljih ekipa Francuske.

Prošle sezone je osvojio 1. mjesto u regularnom toku Pro A lige i bio treći u prvom izdanju FIBA Lige šampiona, pa je zasluženo proglašen za najboljeg trenera Francuske.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje

Facebook