Mijović: Sam plasman na F4 ABA lige je uspjeh

feb 02, 2018 - 15:58:53 Autor: Kategorija: Intervjui
"Plavima" nedostajalo malo i sreće da u Laktašima naprave bar korak više

Prošli vikend, juniori Budućnost Volija su učestvovali na završnom turniru ABA lige i u konkurenciji Mega Bemaksa, Crvene zvezde i Igokee su zauzeli četvrto mjesto.

Međutim, pokazali su i dokazali da nisu slučajno izborili plasman među četiri najbolja tima regiona.

Da im je sreća bila malo više naklonjena, mogli su da naprave koji korak više, ali ni ovako nema razloga za nezadovoljstvo.

Tim prije što je ovo prvi put da se nađu na jednom ovako jakom takmičenju.

- Samo pojavljivanje na finalnom turnir ABA lige je uspjeh za nas, s tim što ostaje žal što smo u dvije utakmice izgubili na jednu loptu. Posebno ostaje žal za polufinalnim mečom protiv Zvezde, koji je 38, 39 minuta bio otvoren i gdje smo imali mnogo situacija da prelomimo meč. Međutim, promašili smo dosta zicera, slobodnih bacanja, čak i neke čiste kontre lošim rješenjima nismo uspjeli da završimo lakim poenima. Pojaviti se u konkurenciji Mege, Zvezde i Igokee, koja igra seniorsku rang i koja je osvajač Kupa Republike Srpske, pokazuje da smo na dobrom putu i da smo u proteklom periodu od pet mjeseci, koliko smo zajedno, napravili dobar posao - kaže trener Petar Mijović za „Šansa sport“.

1BuduJuniori

S obzirom da Bogdan Bojić trenira sa seniorskim timom, a da su Andrija Slavković i Nikola Vujović na pozajmici u Lovćenu, tokom sezone se ekipa nije uigravala u sastavu koji je igrao u Laktašima. To je bio hendikep u odnosu na ostale timove.

- Po broju igrača koji su 1999. godište, mi smo bili stariji od ekipe Crvene zvezde, s tim da igrači 2001. i 2003. godišta, gledajući po minutaži, kod nas su najviše igrali. Sa jedne strane smo imali prednost u nekom iskustvom u odnosu na Zvezdu, ali nikako u odnosu na Igokeu i Megu. To su ekipe koje godinama ulažnu značajna sredstva u mlađe kategorije iz široke baze regiona bivše Jugoslavije dovode igrače za kadetske i juniorske programe. Mi smo se pojavili sa jednom dobrom generacijom, spojem igrača rođenih između 1999. i 2003. godine. Da smo kojim slučajem imali malo više vremena za pripreme, da smo malo duže radili, mislim da bi napravili bolji rezultat. Tu smo, blizu smo u odnosu na ozbiljne programe u regionu u ovom godištu. Tu bih još pomenuo Partizan, Cedevitu, Olimpiju, koja je odvojila 100.000 eura i platila obeštećenje za juniorskog reprezentativca Ukrajine.

1Mijović1

I nedostatak jakih utakmica, za razliku od ostalih rivala, je bio jedan od faktora da se ne napravi bolji rezultat.

- Sigurno da je to značajan faktor u razvoju mladih igrača, da iz jake lige i jakih utakmica rastete iz dana u dan. Liga mlađih kategorija Crne Gore je slabija po broju kvalitetnih klubova u odnosu na juniorske ili kadetske lige u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji. Ima tri, četiri ekipe koja sa nama ravnopravno igraju, kao što su Mornar, Sutjeska, Lovćen i nedostatak jakih utakmica nas je možda u nekom momentu limitirao, ali nije bilo od presudnog značaja za ovaj turnir.

Budućnost Voli je pokazala da igrački može ravnopravno da se nosi sa svima u regionu, a sada je potrebno da ubijedi talentvane momke iz Crne Gore da kod njih imaju kvalitetne uslove za napredak.

- Selekcija je jako bitna, a mi se susrećemo sa problemom da ne možemo da se upustimo u borbu sa svima za dovođenje igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Tu su Zvezda i Mega,  a skorije vrijeme Cedevita i Cibona ispred nas. I Crna Gora daje veliki broj talentovane djece, ali ono što nam pravi probem je odliv mladih igrača. U Španiji imamo tri ili četiri, možda i više reprezentativaca, a dosta se djece se u posljednje vrijeme odlučuje za Tursku i uvijek aktuelnu Amerika, kao srednjoškolski program ili univerzitet. U tom dijelu smo i pokušali da djeca iz Crne Gore kod nas dobiju sve ono što dobijaju na strani i da probamo da bar jedan dio tih momaka odgovorimo od ideje da traže svoje mjesto pod suncem u inostranstvu. Pokušavamo da ih ubijedimo da kod nas imaju dobar razvojni program, dobre uslove za razvoj, što mi sa novom dvoranom, kvalitetom trenera u mlađim selekcijama i novom organizacijom, mislim da možemo da prisuštimo.

1BuduJuniori1

Nekoliko igrača gubi pravo da od naredne sezone igra za juniore. Već se razmišlja o popunjavanju tima iz kadetske selekcije, ali iz ostalih klubova Crne Gore, kao i regiona.

- U našoj kadetskoj ekipi postoji nekoliko interesantnih igrača. U planovima za nastavka takmičenja veći akcenat staljamo na igrače 2001. godište i mlađe. Da bi ostali na ovom nivou, selekcija mora biti na nekoliko pozicija van našeg kluba. Postoji jedna broj igrača koje pratimo iz Crne Gore, godišta 2001, 2002. i 2003, tako da ako uspijemo da sa njihovim klubovima i porodicama nađemo zajednički jezik, rado bi ih vidjeli u našim redovima. Pratimo i jedan određeni broj igrača što u regionu, što van granica regiona koje su ponikli u našim redovima, a koje bi voljeli da vratimo za sezone koje dolaze - zaključio je Mijović.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje

Facebook