Crna Gora napredovala 37 mjesta i sada je na 35. na svijetu

okt 11, 2017 - 18:55:14 Autor: Kategorija: Košarka
Amerikanci prvi, Španci drugi, Srbija treća

Košarkaši Crne Gore na najnovijoj FIBA listi su napredovali 37 pozicija i sada su na 35. mjestu na planeti (179,5 bodova).

Ovom uspjehu doprinjele su tri pobjede na proteklom Evropskom prvenstvu.

Neprikosnoveni su Amerikanci (819,6 bodova), druga je Španija (693,2), Srbija je treća (641), dok je Francuska na četvrtoj poziciji (634,9).

Argentina je skočila na peto mjesto, čime je potisnula Litvaniju, dok je Slovenija napravila skok od čak pet mjesta, pa novi šampion Evrope sada zauzima sedmu poziciju.

Hrvatska je napredovala tri mjesta, pa je sada osma, dok Top 10 zaključuju Australija i Brazil, koji je pao za tri pozicije.

FIBA je osmislila sistem bodovanja po kome se u svakom meču dijeli "osnovnih" 1.000 bodova za pobjedu do devet poena razlike 600 bodova, za pobjedu od 10 do 19 poena razlike 700 bodova i za pobjedu od 20 i više poena razlike 800 bodova, dok poraženom timu pripada ostatak.

Tu su i bonus poeni, koji se dobijaju u zavisnosti od toga da li je utakmica igrana kod kuće, u gostima ili na neutralnom terenu i u zavisnosti od protivnikovog rejtinga.

Utakmice se vrijednuju različito, u odnosu na to kada su odigrane.

Ako su odigrane ove ili prošle godine, broj bodova se množi koeficijentom jedan, a ako su odigrane prije šest ili sedam godina, koeficijent je 0,25.

Tu je i kriterijum jačine takmičenja, gde najveću težinu ima utakmica Svjetskog prvenstva (2,5), slijede Olimpijske igre (2), prvenstva Evrope (1), Amerike (0,8), Okeanije (0,7), Azije (0,4) i Afrike (0,3).

Posljednji kriterijum u jednačini FIBA je važnost utakmice, koja se vrijednuje koeficijentom od 0,25 i 0,5 za pretkvalifikacije i kvalifikacije, koeficijentom jedan za utakmicu grupne faze nekog takmičenja i tako dalje sve do koeficijenta dva za finalni meč.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje

Facebook