Simonović: Nulta tolerancija prema dopingu

jul 07, 2018 - 20:34:45 Autor: Kategorija: Ostali sportovi
Predsjednik COK, Dušan Simonović kazao je da je pozitivan doping nalaz karatistkinje Ane Drašković bio jedina mrlja na uspješan nastup crnogorskih sportsita na Mediteranskim igrama u Taragoni.

Skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) jednoglasno je usvojila finansijski izvještaj za 2017, sa izvještajima Nadzornog odbora i nezavisnog revizora, kao i finansijski plan za 2018. godinu.

Jednoglasno su usvojeni i izvještaji o aktovnostima COK u periodu između dvije Skupštine, učešću na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pripemama za učešće na Mediteranskim igra u Taragoni i Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

Skupština je usvojila i plan priprema za organizaciju Igara malih zemalja Evrope (IMZE), koji je prezentovan na sjednici.

Prezentacijom su delegati upoznati sa do sada urađenim, kao i sa planovima šta treba uraditi da bi Crna Gora spremno dočekala i uspješno organizovala to takmičenje.

Saopšteno je da IMZE nijesu takmičenje COK, već države Crne Gore, koje će okupiti više od hiljadu sportista.

Delegati su upoznati da će Igre biti održane u Podgorici, Budvi, Cetinju, Baru i Tivtu, navodeći da tih pet gradova simbolizuje pet olimpijskih krugova.

Predsjednik COK, Dušan Simonović kazao je da je pozitivan doping nalaz karatistkinje Ane Drašković bio jedina mrlja na uspješan nastup crnogorskih sportsita na Mediteranskim igrama u Taragoni.

On je podsjetio da je to prvi slučaj u crnogorskom sportu i da će pozitivan nalaz imati određene posljedice za nju. 

"Šteta je napravljena, ona je evidentna i sada treba da se potrudimo da njene posljedice budu što manje, a da toga u budućnosti ne bude u crnogorskom sportu. Moramo imati nultu toleranciju prema dopingu. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) želi da se obračuna sa tim. Žao mi je Drašković, ali ne smijemo da imamo nikakvu rezervu prema tome. Time će se više baviti  Svjetska karate federacija, odnosno njena disciplinska komisija", rekao je Simonović.

On je kazao da crnogorski karate ima kvalitet i da vjeruje da će taj sport imati svog predstavnika u Tokiju.

Skupština nije donijela odluku o isključenju Džudo i Biciklističkog saveza, navodeći da bi time povrijedila status sportista.

Ministarstvo sporta nedavno je donijelo rješenje o privremenoj suspenziji Džudo saveza, a brisanju iz evidencije Biciklističkog saveza.

"U toku je sudski postupak i moramo sačekati i prihvatiti konačnu odluku državnih organa. Ne želimo da ispaštaju sportisti i da ne mogu da se takmiče. Među tim sportistima imamo olimpijske stipendiste i kandidate za Olimpijske igre mladih", kazao je Simonović.

Skupština je donijela odluku o mirovanju statusa ta dva saveza u COK, ovlašćujući Izvršni odbor COK da sa Ministarstvom sporta i međunarodnim asocijacijama tih sportova pokušaju da nađu najbolje rješenje za zaštitu sportista.

U zaključku se navodi da je najbitnije da sport nastavi da živi i da ne trpe sportsiti.

Skupština je imala svečani karakter i održana je na dan kada je COK, prije 11 godina u Gvatemala sitiju, postao punopravni član MOK. 

"Od tada COK je ugledni član MOK, a na domaćem planu izborio se za svoj povoljan status u novom Zakonu o sportu. Na svim takmičenjima na kojima smo nastupili bili smo uspješni i opravdali smo status sportske nacije", kazao je Simonović.

On je najavio da COK do kraja godine očekuje nastup na Olimpijskim igrama mladih u Argentini, kao i generalnoj skupštini Evrposkog olimpijskog komiteta u Marbelji i generalnoj skupštini Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta u Tokiju.

Skupština je jednoglasno u članstvo COK-a primila Sportsko monautički savez.

Sjednici su prisustvovala 34 delegata, od ukupno 53 koliko broji Skupština.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje