Jugoslavija i Sarajevo bili su centar svijeta: Na današnji dan počele Zimske olimpijske igre 1984.

feb 08, 2019 - 18:10:55 Autor: Kategorija: Zimski sportovi
Sarajevo je dobilo organizaciju ZOI ispred Saporoa i Geteborga

Jugoslavija, tačnije Sarajevo bila su centar svijeta prije tačno 35 godini - na današnji dan su počele 14. Zimske olimpijske igre 1984. 

Sarajevo je dobilo organizaciju ispred japanskog Saporoa i švedskog Geteborga, a ujedno su to bile prve ZOI u nekoj socijalističkoj zemlji.

Uoči odluke o domaćinu 14. ZOI, poznata britanska novinarka Pet Besford objavila je tekst u kojem je navela šta će sportski svijet moći da očekuje o Saporoa, Geteborga i Sarajeva. 

"Ako se opredijelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da 'skoknete' do Tokija. Ukoliko se opredijelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i sniježnim terenima", navela je tada Besfordova.

Maskota ZOI u Sarajevu bio je Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa njih je izvještavalo više od 4.500 novinara. 

U programu Olimpijskih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

Legendarni skijaš Jure Franko u Sarajevu je postao prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje

Facebook