Mlada teniserka ogorčena: Hrvatski savez je kao italijanska mafija

feb 07, 2019 - 9:57:43 Autor: Kategorija: Tenis
"Ne mogu se razvijati ukoliko neko pokušava da mi uništi karijeru", navela je Oleksandra Oljenjikova

Mlada hrvatska teniserka porijeklom iz Ukrajina, 18-godišnja Oleksandra Oljenjikova, saopštila je da je Hrvatski teniski savez (HTS) kao italijanska mafija.

Oljenjikova je u Hrvatsku došla prije sedam godina kao izbjeglica iz Ukrajine. 

Zbog dobrih rezultata dobila je i hrvatsko državljanstvo, te pod zastavom "komšija" počela da osvaja bodove.

Ušla je u program za podršku sportistima izbjeglicama (IOCRAS), poslije čega je zatražila dodatnu pomoć Hrvatskog teniskog saveza. 

Međutim, nije dobila odgovor HTS, pa je to javno objavila.

Poslije toga je izbačena iz U-18 reprezentacije Hrvatske, a u međuvremenu je "neko" prijavio da ima hrvatsko državljanstvo, pa je ostala bez podrške IOCRAS-a.

"Moji roditelji su mjesecima pokušavali da kontaktiraju predsjednicu Teniskog saveza Nikolinu Babić, ali ona nije mogla naći pet minuta za njih. Nije se, na kraju, ni radilo o novčanoj pomoći, već o pozivnicama za turnire, dostupnosti terena tvrde podloge i više učestvovanja u aktivnostima Saveza", objavila je Oljenjikova u opširnom postu na Tviteru.

Oljenjikova je 2018. bila najbolje rangirana hrvatska teniserka do 18 godina.

Međutim, nagradu za najbolju hrvatsku juniorku, uz koju ide i novčana pomoć, nije dobila. 

Zbog toga je Hrvatski teniski savez uporedila sa mafijom.

"Šta znači biti dio te mafije? Npr, 2018. bila sam najbolja hrvatska teniserka do 18 godina. Dugo vremena sam bila jedina U18 teniserka iz Hrvatske sa WTA bodovima, ali je nagradu za najbolju hrvatsku juniorku osvojila djevojka koja je ostvarila nekoliko pobjeda na evropskom nivou. Ta djevojka je iz Čakovca, šefica HTS-a je iz Čakovca, dok jedan član Izvršnog odbora HTS-a iz Čakovca ima isto prezime kao ona", napisala je Oljenjikova.

Mlada teniserka otkrila je i da je njena porodica postala meta "mafije", misleći na izbacivanje iz svih programa Hrvatskog teniskog saveza.

"Ljudi iz hrvatskog tenisa su mi se uvijek smijali i rugali. 'Oh, ta jadna Ukrajinka sa ludim ocem. Nema šanse da uspije, zaboravite na nju'. To su mi govorili dok sam ja provodila sate i sate trenirajući", navela je Oljenjikova.

Ona je dodala da je spremna da igra za bilu koju drugu zemlju gdje je neće sabotirati.

"Ne mogu se razvijati ukoliko neko pokušava da mi uništi karijeru. Igraću za bilo koju državu na svijetu gdje me neće uništavati. Veoma sam tužna zbog toga, jer volim Zagreb, volim Hrvatsku, ali nemam izbora. Otvorena sam za sve ponude, igraću za bilo koga", poručila je Oljenjikova. 

Inače, povod za njeno obraćanje bila je molba prijateljima da joj plate kartu do Antaliju, gdje se održava ITF turnir. Nije tražila novac, samo kartu, jer novac namjerava zaraditi na turniru.

"Za moje prijatelje: Ako mi možete pomoći, roditelji imaju 100 eura za prvu nedjelju u hotelu u Turskoj, treba mi samo za put do tamo. Ostatak ću zaraditi na turniru. Samo trebam kartu za Antaliju. Ne tražim novac, samo povratnu kartu", napisala je u apelu Oleksandra Oljenjikova.

Komentari
 • Standardno
  • Like
  • Dislike
  • Najnoviji
  • Najstariji

Security code Osvježi

 1. Najnovije
 2. Najkomentarisanije
 3. Najčitanije
 4. Šansa preporučuje